Výroba Kožených deníků: Cesta Řemeslného Umění v Srdci Indie

Výroba Kožených deníků: Cesta Řemeslného Umění v Srdci Indie

V roce 2018 jsem během svého putování Indií objevila tajemný obchod, plný kožených pokladů. Zaujalo mě vše, co zde místní umělec vytvářel. Byla jsem naprosto unešená ruční výrobou a zakoupila si kožený deník s labradoritem, který se po několik let stal mým neustálým společníkem. 

Když v roce 2021 vznikla značka Ashariya, ani na chvíli jsem neváhala o zapojení tohoto nadaného umělce. Po třech letech od prvního setkání jsem se s tímto mužem opět spojila. Začali jsme společně vymýšlet nové designy a vytvořili jsme jedinečné deníky pro značku Ashariya. 

Ráda bych Vám přiblížila celý proces výroby těchto exkluzivních a jedinečných kožených deníků a představila řemeslníky, které se na celém procesu výroby podílejí. Celý proces výroby našich kožených deníků spojuje tradiční řemeslo s moderním designem, přinášejícím unikátní produkty plné charakteru. 

Prvním krokem v procesu výroby kožených deníků je výběr kvalitní kůže. Pro naše produkty se často používá bůvolí kůže, která je známá svou odolností a přirozeným vzhledem. Po výběru kůže přichází fáze přípravy. Kůže je očištěna, zbavena nečistot a připravena na další zpracování. Z kůže jsou vyřezány jednotlivé části, které tvoří obal koženého deníků. Každý kus kůže prochází pečlivým ručním zpracováním, což zajišťuje jeho jedinečný vzhled a texturu. Následuje proces spojování, kdy jsou jednotlivé části spojovány tak, aby vytvořily pevnou strukturu obálky deníku. 

Všívání stránek do deníku je dalším důležitým krokem v procesu výroby. Papíry se do deníků všívají pomocí tlustých jehel a tlustých nití. Součástí výroby je také vsazování mosazných zámků a všívání pravých kamenů. Fyzicky náročné části výroby jsou přenechány mužům. 

Minulý rok jsem navštívila tuto rodinnou výrobu a seznamovala se s lidmi, kteří jsou nedílnou součástí celého procesu. Co je výjimečné, je zaměstnávání žen, což v Indii není příliš běžné. Oceňuji každého zaměstnavatele, kdo tímto způsobem nabízí ženám finanční nezávislost. Kuši, Ulab, Jasoda a Sunita jsou hrdými tvářemi naší výroby. Zapojení žen do pracovních procesů přispívá k diverzifikaci nápadů, inovacím a posiluje společenskou rovnost. Umožňuje jim rozvíjet své schopnosti, zvyšovat sebevědomí a vytvářet inspiraci pro další generace. Jejich účast posiluje ekonomickou samostatnost žen a přispívá k celkové prosperitě komunity.

 

Zajímala jsem se také o výrobu ručního papíru, který některé naše deníky doplňuje. Ruční papír, jak jej známe, není pouhým médiem pro psaní; je to umělecký proces spojený s tradicí a péčí. Papír pro deníky Ashariya pochází z výrobny, kde jsou zaměstnávány pouze ženy. 

Prvním krokem v procesu výroby ručního papíru je shromáždění bavlněného odpadu, což představuje udržitelný přístup k výrobě. Tento odpad se namáčí v vodě a následně se z něj tvoří jakési pláty. Zajímavé je, že tento odpad, který by jinak zanikl, nachází nový život v podobě jedinečného papíru.

Po vytvoření plátů následuje sušení na slunci, což dodává papíru přirozenou texturu a barvu. Tento krok zdůrazňuje ekologický přístup, jelikož energie slunce nahrazuje tradiční metody sušení. Následně se papír lisuje, aby získal potřebnou pevnost a hladkost. Přírodní barvy používané při barvení dodávají papíru bohatý odstín a přispívají k jeho jedinečné estetice.Dokončený ručně vyrobený papír se stává klíčovým prvkem našich deníků. 

Každý deník, který opustí naši dílnu, nese nejen stopu ruční práce, ale také příběh odhodlaných žen, které překonávají předsudky a vnášejí do světa řemeslného umění nový dech. S hrdostí představujeme naše výrobky, které spojují tradiční hodnoty s moderním designem a podporují rovnost v řemeslném průmyslu. Každý zakoupený deník není jen praktickým předmětem, ale i symbolickým výrazem podpory ruční výroby a rovnosti žen v řemeslném světě.

Děkujeme vám, že nám dovolujete sdílet tuto inspirativní cestu. Vaše podpora pro nás znamená nejen obchodní úspěch, ale také posun vpřed v dosahování rovnosti a uznání talentovaných žen v řemeslném odvětví. 

Připojte se k nám na tuto cestu a začněte psát svůj vlastní příběh.

Ashariya - vaše průvodkyně v kouzelném světě ruční výroby.

 

Napište komentář